Til forældre - Vejle Erhvervsuddannelser

5 gode råd

#1 Husk, ingen uddannelse er en blindgyde

Alle ungdomsuddannelser er gode og åbner døre til videreuddannelse og spændende karriereveje. Træk på dine og dit netværks erfaringer med snoede karriereveje, når du tager snakken med dit barn.

#2 Udeluk ikke bestemte uddannelser på forhånd

Ingen ungdomsuddannelser er længere, som da du var barn, så lad være med at udelukke erhversskolerne, gymnasierne, handelsskolerne eller HTX på forhånd. Brug i stedet lidt tid på at undersøge og besøge de forskellige muligheder, så du sikrer, at dit barn lander det sted, der er rigtige for ham eller hende.

#3 Find ud af, hvad der er vigtigt

Vil dit barn gerne gøre en forskel for andre? Arbejder dit barn bedst alene eller sammen med andre? Og hvornår har du oplevet dit barn mest glad? Det er nogle af de spørgsmål, svar og reflektioner, som kan hjælpe dit barn med at blive mere sikker i sit uddannelsesvalg.

#4 Stil åbne spørgsmål

Undgå spørgsmål, der kan besvares med “ja” eller “nej”, når I snakker om uddannelsesvalg. Tal om det over en længere periode og spørg ind til dit barns passion, den måde, dit barn bedst kan lide at lære på, og dit barns erfaringer fra besøg på uddannelsesinstitutioner.

#5 Tag ansvar for dit barns uddannelsesvalg

Vær ikke bange for at guide dit barn i en bestemt retning ved at blande dig i dets uddannelsesvalg. Det eneste, du kan gøre forkert, er ikke at gøre noget. Hjælp dit barn med at overskue mulighederne og bliv sammen klogere på, hvilken uddannelse der vil være den rigtige for lige netop dit barn.

Dit barn har brug for dig!

Kære forælder

Hvis du synes, det er svært at overskue, hvilke ungdomsuddannelser der er, hvad de indebærer, og hvilke muligheder de giver bagefter, så synes dit barn det nok også – også selvom vi har snakket med dit barn om det i skolen siden 4. klasse. 

Måske har du undret dig over det, for unge mennesker skifter jo retning i forhold til fremtiden hele tiden, ikke? Eller hvad?! Vores erfaring er faktisk det modsatte: at de unge meget hurtigt bliver låst i deres uddannelsesvalg og bliver blinde for det valg af muligheder, de står overfor; og at de kommer til at basere deres valg på fordomme, der hører til i et andet årtusind, hvis ikke du og vi udfordrer dem på alt det, de tror, de ved. Og måske også det, du tror, du ved for det eneste, du kan være helt sikker på i dag, er, at ungdomsuddannelserne ikke er, som da du var barn.

Vi vil ikke være med til, at vores børn vælger en ungdomsuddannelse på baggrund af fordomme. De skal vælge den uddannelse, der passer bedst til lige præcis den måde, de lærer bedst på, og de drømme og ambitioner, de har. Det tror vi også, at du synes, for vi har aldrig været i tvivl om, at du kun vil dit barn det bedste. Men vi har brug for din hjælp til ikke bare at støtte dit barn, men at hjælpe det med at undersøge og snakke om mulighederne i forhold til ungdomsuddannelse og tage et valg. Det håber vi, at du vil være med til.

Her på siden vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at klæde dig på til at hjælpe dit barn med at tage et meningsfuldt studievalg.

Med venlig hilsen

Studievejlederne i Vejle Kommune.